In cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Grigore T.Popa” din Iasi a fost infiintat Departamentul de Oncogenetica, a carui activitate este dedicata diagnosticului molecular si monitorizarii medicale, in colaborare cu Institutul Regional de Oncologie, a persoanelor cu predispozitie ereditara la cancer. Aceasta noua activitate medicala de oncogenetica s-a dezvoltat la inceputul anilor ’90, iar eficacitatea ei a fost demonstrata in lumea occidentala de mai bine de 5 ani, in termeni de incidenta a cancerelor si de prognostic, in special in cazul pacientilor diagnosticati cu cancer mamar, ovarian, sau de colon. Strategia de preventie oncogenetica a devenit in ultimii ani in tarile occidentale o solutie economica majora in sistemele de sanatate. La nivelul acestor grupuri de pacienti cu risc, oncogenetica poate salva vieti. Premisa majora care a stat la baza infiintarii Departamentului de Oncogenetica este colaborarea stransa pe care o avem de mai bine de 8 ani cu echipa Prof. Yves-Jean Bignon din Clermont-Ferrand, Franta, initiatorul oncogeneticii in Franta si unul dintre primii oncogeneticieni din Europa si din lume. In baza acestei colaborari au fost realizate pana in prezent la Iasi primele diagnostice moleculare de predispozitie ereditara la cancerul mamar si au fost publicate primele studii din populatia Romaniei pe acest domeniu.

Diagnosticul molecular al predispozitiei ereditare la cancer mamar si ovarian a fost implementat la Iasi, in cadrul preocuparilor de cercetare fundamentala, prin derularea unor proiecte nationale la care s-a adaugat sprijinul logistic al partenerilor din Clermont-Ferrand. Departamentul de Oncogenetica infiintat in cadrul Centrului „Grigore T.Popa” pentru Cercetare Biomedicala reprezinta o continuare a dezvoltarii activitatilor de diagnostic molecular, in contextul unui laborator modern care functioneaza cu dotare de inalt nivel si in care isi desfasoara activitatea specialisti formati in oncogenetica moleculara, doctoranzi si masteranzi. 

Pentru optimizarea asistentei medicale de ingrijire a bolnavilor cu cancer si  de consultanta a familiilor unde exista risc ereditar, Departamentul de Oncogenetica nou infiintat ofera, pe langa o activitate complexa de diagnostic, si monitorizarea rudelor pacientilor, printr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata. Medici specialisti sunt formati si supraspecializati, pentru a putea desfasura activitatile specifice de practica medicala oncogenetica, in cadrul unui Grup de Consultanta Pluridisciplinara (Oncogenetician, Consilier oncogenetica, Psiholog, Oncolog, Ginecolog, Gastroenterolog, Epidemiolog, Genetician, Chirurg, Specialist biologie moleculara – responsabil diagnostic, Specialist bioetica). In acest scop, au fost deja organizate la Iasi, in 2012 si 2013, un Curs postuniversitar de Oncogenetica si o Scoala de Formare Avansata in practica medicala de Oncogenetica. Medicii specialisti ieseni antrenati in aceasta directie vor reprezenta nucleul de consultanta specializata a pacientilor si a familiilor acestora. Dezvoltarea activitatii de oncogenetica la Iasi, ca centru de referinta, va aduce beneficii majore populatiei din Romania care va avea la dispozitie intreaga capacitate diagnostica, de detectie timpurie, preventie si profilaxie in tara, evitandu-se astfel solicitarile catre centre similare din strainatate. 

Scopul principal al Departamentului de Oncogenetica il reprezinta evaluarea  multidisciplinara a pacienților si a familiilor acestora, care prezinta un risc ereditar sau familial de cancer si care necesita investigație printr-un test diagnostic de genetica moleculara. in acest context, obiectivele majore sunt:

  • Identificarea unor grupuri-tinta de pacienti cu risc (san/ovar, colorectal), prin reuniuni ale Grupului de Consultanta Pluridisciplinara (GCP). 
  • Consultația oncogenetica – formare aprofundata a medicilor specialiști in domeniul oncogenetic.
  • Test diagnostic molecular – analiza prin biologie moleculara a factorilor genetici de risc.
  • Studiu epidemiologic comparativ asupra factorilor de risc pentru cancer in populația din Romania.
  • Implementarea monitorizarii oncogenetice a pacienților cu risc și a familiilor acestora, prin Programe de Supraveghere Oncogenetica Personalizata (PSOP)