Prof. dr. Yves – Jean BIGNON a primit titlul de Doctor Honoris Cauza al UMF “Gr. T. Popa” Iasi

 

IMG_0063

Unul dintre cei mai mari specialisti din lume din lume in comeniul oncogeneticii, prof. dr. Yves Jean Bignon, a primit titlul de Dr. Honoris Cauza al UMF "Gr.T. Popa" Iasi. Ceremonia a a vut loc luni, 13 iulie,  in Sala Senat a universitatii.  Numele sau este legat de crearea primului Departament  de Oncogenetica  din Romania.

 

Prima colaborare pe care domnul Profesor Yves-Jean BIGNON a stabilit-o cu Romania dateaza inca din anul 2005, atunci cand a facut prima vizita la Iasi, punand pentru prima oara in Romania bazele activitatii de oncogenetica. Intre 2005 si 2014, colaborarea cu Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa si cu Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iasi s-a concretizat prin:

  • Prima teza de doctorat de oncogenetica din Romania, in 2009 (Lucian Negura – Implicarea genelor BRCA in predispozitia ereditara la cancerul mamar si la cancerul ovarian, la unele familii din nord-estul Romaniei);

  • Prima publicatie stiintifica ISI din Romania, in 2010 (Lucian Negura, Nancy Uhrhammer, Anca Negura, Vlad Artenie, Eugen Carasevici and Yves-Jean Bignon, 2010, Complete BRCA mutation screening in breast and ovarian cancer predisposition families from a North-Eastern Romanian population. Familial Cancer, 9(4), 519-523);

  • Primele consultatii de oncogenetica si primele diagnostice moleculare oncogenetice din Romania (peste 50 diagnostice sunt deja elaborate la ora actuala);

  • Obtinerea a mai multor finantari si granturi de cercetare, participarea la mai multe congrese internationale, mai multe stagii efectuate de cercetatori romani la Centrul Jean Perrin, organizarea la Iasi a unui simpozion international.

 

Domnul Profesor Yves-Jean BIGNON a fost co-fondatorul, impreuna cu doamna profesor Doina AZOICAI, a Scolii Franco-Romane de Formare Avansata in Oncogenetica, in 2012, eveniment ce ajunge in 2015 la cea de-a treia editie, creand astfel o traditie de formare in oncogenetica a medicilor romani. Un grup de 30 de medici au fost astfel formati pentru a reprezenta la ora actuala Grupul de Consultanta Pluridisciplinara, nucleul forte al activitatii de oncogenetica la Iasi.

In anul 2014, colaborarea cu Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa din Iasi a luat amploare, prin infiintarea pentru prima data in Romania a unui Departament de Oncogenetica la Universitatea de Medicina si Farmacie Gr.T.Popa, structura pionier si unica in Romania.

La ora actuala, datorita implicarii continue a  profesorului Yves-Jean BIGNON, care a efectuat la Iasi vizite anuale si uneori bianuale, in cadrul Departamentului de Oncogenetica de la Iasi peste 50 de familii sunt in analiza, doua rezultate diagnostice fiind deja disponibile, fiind deja puse in aplicare Programe de Supraveghere Oncogenetica Personalizata.

………………

 

Pionierul Oncogeneticii

 

Yves-Jean BIGNON a fost pionierul francez al oncogeneticii, si unul din primii din lume, fondand in 1988 activitatile clinice si de laborator dedicate studiului predispozitiei ereditare la cancer, cu predilectie pentru riscul ereditar la cancerul mamar. Activitatile stiintifice ale domniei sale combina genetica clinica medicala si cercetarea fundamentala prin intermediul unei cercetari translationale aplicata familiilor pacientilor, in domeniul medicinii predictive.

A publicat peste 400 de articole, dintre care 262 in reviste internationale cu comitet de lectura si factor de impact ISI aflate in baza de date PubMed, 246 dintre acestea sunt citate cu un total de peste 8000 de citari (potrivit Web of Science), dintre care 95% fara auto-citari, pentru un factor de impact cumulat de peste 1100, cu 28 de articole publicate cu factor de impact >10 si un indice Hirsch de 41 (potrivit Google Scholar). A prezentat peste 500 de comunicari orale si conferinte (la care se adauga peste 200 comunicari mediatice) si peste 400 de postere la reuniuni stiintifice, contribuind totodata la peste 50 de carti si volume stiintifice. Domnul Profesor face parte din peste 10 societati academice de prestigiu franceze, europene si americane in domeniul geneticii si al cancerologiei. Face parte din comitetul editorial al mai multor zeci de reviste stiintifice cu factor de impact.

Este  Director Fondator al Departamentului de Oncogenetica al Centrului Jean Perrin, acreditat de Institutul National de Cancer si de catre Ministerul cercetarii si invatamantului superior in ceea ce priveste consultatiile medicale de oncogenetica, Laboratorul de Diagnostic Genetic si Molecular, laboratorul de Biologie Medicala OncoGenAuvergne, unitatea de bioinformatica si tumoroteca.

A fondat in anul 1991 grupul francez ≪ Genetica si Cancer ≫ si a redactat prima carte de oncogenetica in limba franceza adresata specialistilor. Prin realizarea unor retele de colaborare internationala, a contribuit la determinarea rolului mutatiilor germinale ale genelor BRCA1 si BRCA2 in riscul ereditar la cancer. In colaborare, a publicat primele familii identificate ca purtatoare de mutatii germinale BRCA in mai multe tari precum Tunisia (2007), Algeria (2008), Romania (2010), Liban (2012), Maroc (2013). A fost primul care a demonstrat la nivel molecular legaturile dintre nutrienti si potentialul lor rol protector impotriva cancerului de san, prin reglarea expresiei genei BRCA1. Domnul Profesor a permis in 2005 integrarea stiintifica a regiunii Auvergne in Canceropolul  Lyon Auvergne Rhône-Alpes (CLARA), devenind Director Stiintific al CLARA pana in 2008. De asemenea, a fost Director al consortiului international ≪ Breast Med Consortium ≫ intre 2002-2005.

A fost primul care a implementat in Franta, in anul 2008, preventia tertiara si un protocol de ingrijiri post-cancer mamar. Este pionierul francez al consultatiilor de oncogenetica, fiind formatorul majoritatii oncogeneticienilor francezi, precum si al pionierilor din alte tari precum Maroc, Tunisia, Algeria, Romania sau Liban. In total sunt peste 400 de stagiari din 25 de tari care au fost formati in oncogentica in cadrul departamentului domniei sale. A fost Director stiintific al Centrului Jean Perrin intre 2004 si 2011 si este membru ales al Consiliului de Gestiune al Facultatii de Medicina a Universitatii Auvergne incepand cu martie 2009, responsabil cu problemele de biologie. Din aprilie 2013 este Presedintele comitetului Allier al Ligii Contra Cancerului si Vice-Presedinte al Clusterului regional ≪ Innovatherme ≫ din 2013. Domnul profesor a fost laureat cu Premiul ≪ Ruban Rose ≫ in 2009, cu premiul ≪ l’Auvergnat de l’année 2009 ≫, a primit medalia orasului Vichy in 2012, precum si alte zeci de premii si distinctii onorifice in toata lumea.

 

IMG_0075 IMG_0069

IMG_0036 IMG_0040 IMG_0055 IMG_0033 IMG_0028