1. Ce persoane pot sa solicite setul de analize? Persoanele care au avut in familie rude cu un anumit tip de cancer ?

Da, in general criteriul major de identificare a riscului ereditar este prezența mai multor cazuri de cancer in aceeași linie familiala. Alte criterii legate de varsta la diagnostic sau tipul patologiei sunt identificate de medicul oncolog (Dr. Bogdan Gafton, IRO) sau de consilierul oncogenetician (Dr. Doina Azoicai, UMF Iași), in cursul consultatiilor de specialitate.  


2. Ce trebuie sa faca cei care doresc sa se inscrie pentru testare? Sa sune la un numar de telefon, sa se programeze?

Pacientii ce au facut deja boala se vor adresa medicului oncolog al Departamentului de Oncogenetica (Dr. Bogdan Gafton, IRO). Persoanele sanatoase care au rude cu cancer in familie se vor adresa secretariatului Departamentului de Oncogenetica (Dr. Valeriu Chirica, UMF). Coordonatele si organizarea programarilor vor fi in curand disponibile pe site-ul web al Departamentului de Oncogenetica.

 

3. Unde are loc testarea? Ce presupune aceasta: prelevarea unor probe de sange?

Testul de diagnostic oncogenetic molecular va fi efectuat in laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetica (Dr. Lucian Negura, UMF Iasi). Testul este realizat pornind de la o proba de sange periferic. O proba suplimentare de sange va fi solicitata independent, pentru confirmarea rezultatului diagnostic.

 

4. Cat costa testarea?

Estimarea costurilor unui test de diagnostic molecular este de 3000 EURO pentru un test complet, și de 300 EURO pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.  Sunt cautate in prezent  modalitati de acoperire partiala/totala a acestor costuri.

 

5. In cat timp se vor afla rezultatele?

Durata unui test de diagnostic oncogenetic molecular este de 8-12 luni pentru un test complet, si de 1-2 luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat.

 

6. Ce arata rezultatele ? Persoana in cauza va afla ce risc oncogene are? Ce ar trebui sa faca o persoana cu un astfel de risc?

Rezultatele arata prezenta/absenta unei predispozitii ereditare la cancer. Soluțiile pentru persoanele cu risc sunt de supraveghere intensiv, chimiopreventie si chirurgie profilactica. Persoanele diagnosticate cu  un risc ereditar vor intra intr-un Program de Supraveghere Oncogenetica Personalizata (PSOP), monitorizare pusa in aplicare de medicul oncolog impreuna cu un Grup de Consultanta Pluridisciplinara (GCP), in cadrul Departamentului de Oncogenetica. Pentru fiecare pacient/ruda monitorizata va fi adoptata  cea mai buna strategie (medicina personalizata).